Maailman vesipäivää vietetään 22.3.2025

18.03.2025 07:21

Maailman vesipäivää vietetään 22.3.2025 - Lahti Aqua

Maailman vesipäivän tarkoituksena on lisätä tietoa vesivarantojen vaikutuksesta taloudelliseen tuottavuuteen ja sosiaaliseen hyvinvointiin. Maailman vesipäivää vietetään 22.3. ,ja tämän vuoden maailman vesipäivän teemana on jäätiköiden suojelu.

Kestävä vesihuolto

Suomalaisessa vesihuollossa kestävä kehitys ja ilmastoneutraalius on otettu keskeiseksi tavoitteeksi. Me Lahti Aqualla olemme selvittäneet vesihuoltotoimintamme hiilijalanjäljen, joka kuvaa Lahti Aquan toiminnasta aiheutuvia kasvihuonepäästöjä.

Vuonna 2023 toiminta-alueellamme Lahdessa ja Hollolassa vesihuoltopalveluista aiheutuva hiilidioksidipäästö oli noin 10 632 tnCO2-ekv vuodessa, mikä vastaa vain noin 0,5 % osuutta Lahti Aquan asiakkaiden kokonaishiilijalanjäljestä. Kun hiilidioksidipäästön suhteuttaa myytyyn vesimäärään vuonna 2023, on päästö myytyä vesikuutiota kohden (sis. jätevesi) 1 339 gCO2-ekv.

Lahtelaiset käyttävät vettä vuorokaudessa keskimäärin 110 litraa asukasta kohden. Näin ollen keskivertoasukkaan vesihuoltopalveluiden käyttö aiheuttaa noin 54 kgCO2-ekv hiilijalanjäljen vuodessa.

Jätevedenkäsittely merkittävin kasvihuonekaasujen päästölähde

Jätevedenkäsittely on vesihuoltotoiminnan merkittävin kasvihuonekaasujen päästölähde, jonka osuus kokonaishiilijalanjäljestä oli noin 84 % vuonna 2023. Jätevedenpuhdistusprosessin hiilijalanjäljestä 59 % aiheutuu suorista päästöistä eli prosessissa syntyvästä metaanista ja typpioksiduulista. Loput 22 % aiheutuvat sähkönkulutuksesta, 15 % käytetyistä kemikaaleista ja 4 % lietteen jatkokäsittelystä.

Vedentuotannon osuus kokonaishiilijalanjäljestä oli vain 10 %, jossa hiilijalanjälki koostuu noin 90 prosenttisesti veden pumppaukseen käytetyn sähkön hiilipäästöistä.

Vuoden 2023 hiilijalanjälkilaskennassa ei  ollut mukana Iitti ja Heinola. Vuoden 2024 hiilijalanjälkilaskenta on parhaillaan käynnissä.

Vastuullinen vedenkäyttö on meidän kaikkien tehtävä

Jokainen meistä voi omalla toiminnallaan tehdä tulevaisuudesta kestävämmän. Käyttämällä vettä vastuullisesti säästämme sekä rahaa että luontoa. Lue vinkkimme vastuulliseen vedenkäyttöön ja tutustu viemärietikettiin.

Tiesitkö, että

  • Maapallon vedestä 97,5% on suolaista ja 2,5 % makeaa. Makeasta vedestä noin 70 prosenttia on lumena tai jäänä. Vain noin 1 prosentti on ihmisten käytettävänä.
  • Puhdas vesi on ihmisoikeus. Silti noin joka kolmas ihminen maailmassa elää ilman puhdasta juomavettä ja yli puolella ei ole kunnollista vessaa ja viemäröintiä. Saasteet ovat yksi vakavimmista vedenpuutteen aiheuttajista.
  • Jäätiköt ovat makean veden lähde lähes kahdelle miljardille ihmiselle.
  • Ilmastonmuutos vaikuttaa veteen: se kiihdyttää jäätiköiden sulamista, lisää sään ääri-ilmiöitä, kuten pitkiä kuivia kausia ja poikkeuksellisen runsaita sateita.
  • Joka päivä noin 800 alle viisivuotiasta lasta kuolee likaisen veden ja huonon hygienian aiheuttamiin sairauksiin, kuten ripuliin.
  • Suurta edistystäkin on tapahtunut: vuoteen 2000 verrattuna 1,8 miljardia ihmistä enemmän on päässyt puhtaan juomaveden ääreen ja 2,1 miljardia ihmistä on saanut käyttöönsä vessan.
  • Naiset tekevät yli 70 prosenttia vedenhakumatkoista paikoissa, joissa vedestä on pulaa. Moni tyttö ei ehdi käydä koulua, koska vedenhakuun kuluu niin paljon aikaa. Monen tytön koulunkäynti keskeytyy myös siihen, ettei koulussa ole vessaa tytöille.
  • YK:n arvioiden mukaan päivittäinen tarve juomiseen, ruoanlaittoon ja peseytymiseen on noin 50-100 litraa. Jokainen suomalainen käyttää keskimäärin 155 litraa vettä vuorokaudessa. Lahtelainen käyttää vettä keskimäärin 110 litraa vuorokaudessa asukasta kohden.

Maailman vesipäivän kansainväliseltä teemasivulta löydät lisää tietoa tämän vuoden teemasta.