Hollolan Salpa-Mattilan vedenottamo otetaan käyttöön

16.10.2024 08:47

Hollolan Salpa-Mattilan vedenottamo otetaan käyttöön - Lahti Aqua

Hollolan vesihuoltolaitoksen Salpakankaalla sijaitseva Salpa-Mattilan vedenottamo otetaan käyttöön lokakuussa. Salpa-Mattilan vedenottamo on ollut pitkään varavedenottamona, mutta sitä ei ole käytetty yli kymmeneen vuoteen. Nyt Hollolan vesihuoltolaitos on investoinut mittavan kunnostuksen vedenottamon kaivoon sekä prosessitiloihin, jonne on esimerkiksi asennettu UV-laite pohjaveden laadun varmistamiseksi.

Salpa-Mattilan vedenottamon käyttöönotto on osa Hollolan vesihuollon varautumista mahdollisten häiriötilanteiden varalle. Salpa-Mattilan vedenottamon avulla voidaan turvata koko Salpakankaan alueen veden tarve, mikäli muut vesilähteet olisivat poissa käytöstä.

Salpa-Mattilan vedenottamon käyttöönottoon on valmistauduttu huolellisesti

Käyttöönottoa on valmisteltu yhteistyössä terveydensuojeluviranomaisen kanssa. Pohjaveden pumppauksen käynnistyminen aiheuttaa verkostossa veden virtaussuuntien vaihtelua, joka voi aiheuttaa lieviä veden laatuhäiriöitä. Laatuhäiriöt voivat ilmentyä veden ruskeana tai harmaana värinä. Mahdollisista laatuhäiriöistä ei aiheudu terveyshaittaa. Salpa-Mattilan pohjaveden laatua on tutkittu laajasti ja se täyttää talousvedelle asetetut laatuvaatimukset ja -tavoitteet. Seuraamme vedenlaatua verkostossa käyttöönoton aikana vesinäytteillä.

Mikäli laatuhäiriötä ilmenee, suosittelemme juoksuttamaan vettä, kunnes vesi kirkastuu. Jos veden juoksuttaminen ei auta, pyydämme olemaan yhteydessä Lahti Aquan vikailmoitusnumeroon 0800 3 0808.

Faktat Salpa-Mattilan vedenottamosta

  • Vedenottamolla pumpataan pohjavettä.
  • Vedenottamolla on Itä-Suomen vesioikeuden vedenottolupa vuodelta 1972.
  • Vedenottamo sijaitsee Salpakankaan pohjavesialueella.
  • Vedenkäsittelyjärjestelmät:
    • Lipeän syöttö veden pH-säätöä varten, ettei verkosto tai kiinteistön vesijohdot syövy.
    • UV-valokäsittely ja klooriamiinin syöttö veden desinfioimiseksi ja veden hygieenisen laadun säilymiseksi verkostossa.
  • Lahti Aqua vastaa koko Hollolan alueen vesihuoltopalveluista.

Lisätiedot
Lahti Aquan vedentuotannon ja -jakelun käyttöpäällikkö Venla Avelin, puh. 03 851 5975
venla.avelin@lahtiaqua.fi